Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Hluk je jeden z najhorších a najnebezpečnejších stresujúcich faktorov. Je len logické a zdraviu prospešné, že sa mu snažíme vyhýbať. Nevyhnutnosťou je oddych, kľud a relaxácia. Preto je zavedený aj nočný kľud, aby sme mohli načerpať nové sily, energiu. Je to však nepostačujúce opatrenie. Určite sa všetci tešíme aj na víkendy, na ten spomínaný a očakávaný oddych a pohodu. Lenže často krát tomu je ináč. Stavebný hluk, hrmot a exhaláty stavebných mechanizmov a vozidiel, zvuky kosačiek či motorových píl, cirkulárok jednoznačne narúšajú spomínané kľudové siločiary a eliminujú všetko, čo s pohodou, oddychom a relaxáciou súvisí. Som presvedčený o tom, že na kľud a oddych máme nárok a právo aj cez soboty a nedele a samozrejme aj cez sviatočné dni.  Bolo by vhodné a žiaduce, aby sa napr. všeobecným záväzným nariadením prijalo rozhodnutie o zákaze vykonávania činností v dňoch pracovného pokoja a kľudu, cez sviatky celodenne a v sobotu od určitej popoludňajšej hodiny (napr. od 18.00 hod.), ktoré sú sprevádzané neprimeraným hlukom. Dané VZN by sa mohlo prijať v súčinnosti obcí (mestských častí) s magistrátom a VÚC, alebo by ich prijímali jednotlivé mestské časti samostatne po svojej línii. Ak to ide a platí  napr. aj v susedných štátoch (Česko, Rakúsko, Maďarsko) či v Nemecku, tak neviem, prečo by to nemohlo platiť aj u nás. Je to len a len na prospech občanov a obyvateľov všetkých lokalít.

A že to ide aj u nás, dokazuje aj prijaté VZN v Karlovej Vsi ešte z 29.10. 2013 (v tej mestskej časti, kde vtedy pôsobil aj súčasný náš pán starosta, pán Michal Drotován).  A po Karlovej Vsi (a možno aj po iných mestských častiach) sa vysporiadali  s hlukom v dňoch pracovného kľudu a pokoja aj v Záhorskej Bystrici :

Čítajte viac:

https://domov.sme.sk/c/20632993/kosite-v-nedelu-nestahujte-sa-do-zahorskej-bystrice.html#ixzz4r2sYclWF

 Prečo by to nemalo ísť aj v Rači ?

Verím a som presvedčený, že to pomôže všetkým obyvateľom Rače, ktorí si chcú a verím, že aj budú užívať tieto dni v kľude, v tichu a pokoji. Nie nadarmo sa vraví, že ticho lieči.

Venujem sa tomuto problému dlhodobo, hodne dlho. Minimálne od r. 2014. A pokračujem v tom neustále. 10.mája 2019 som na račianskej web stránke zverejnil svoj podnet ohľadne obmedzenia hluku v dňoch pracovného voľna a pokoja v našej mestskej časti a snahu o riešenie tohto problému prijatím Všeobecného záväzného nariadenia :

https://www.odkazprestarostu.sk/bratislava/podnety/69360/chladna-verejny-poriadok-ine

Rovnako som v daný deň posielal aj obšírnejší e-mail na miestny úrad (p. starostovi), kde som podrobnejšie opísal svoje postrehy a požiadavky. Doteraz sme sa na tomto našom račianskom poli hluku nikam neposunuli. Žiaľ.

Pred časom  nás pani prezidentka z pozície najvyššieho ústavného činiteľa  o.i. vyzvala k občianskej angažovanosti a statočnosti v zápase o lepšiu podobu Slovenska. Mnohí z nás sa o to snažia (a samozrejme sa snažili aj dávno predtým), pretože im rozhodne nie je ľahostajné, ako to s našou krajinou vyzerá, a to aj na komunálnej úrovni. Vážim si pani prezidentku a som nesmierne rád, že aj takto podporila úsilie všetkých tých, ktorí na poli tohto „boja“ sa nezištne snažia o tú lepšiu podobu Slovenska, nie pre seba, ale pre nás všetkých.

Stále sa snažím o to, aby tieto jej otvorené a múdre slová nenechávali nikoho z nás ľahostajnými a jej hlas ako i hlas občana (predovšetkým) ostal vypočutý...

A dovolím si ešte odcitovať istú časť z blogu dlhoročného a neúnavného bojovníka na enviropoli Rudolfa Pada, ktorý svoj nadmieru aktívny život plne zasvätil ochrane prírody, krajiny, životného prostredia a právam občanov :

https://pado.blog.sme.sk/c/537737/volajte-vyzyva-minister-budaj.html

...“desiatky občanov po celom Slovensku, ktorých žoviálne označujú média a úrady aktivistami, na úkor vlastného voľného času a finančných zdrojov, roky rokúce, bojujú nielen s environmentálnou mafiou v habitoch ctihodných podnikateľov a spoločensky zodpovedných firiem nazdobených mediálnymi vyhláseniami, ale aj so samotnou podstatou štátu. Morálna korupcia samospráv  a daňovými poplatníkmi platených inštitúcií štátu, bagatelizovanie lokálnych environmentálnych problémov a ostrakizácia ich oznamovateľov, sú každodennou skúsenosťou osamelých bojovníkov uprostred mlčiacej masy.        

Veľké médiami pertraktované kauzy – odpadom kontaminovaný násyp D4/R7, jedy v areály Istrochemu – prekrývajú stovky individuálnych zápasov občanov uplatňujúcich individuálne právo na priaznivé životné prostredie. Asymetrické vojny bez právnej, finančnej, mediálnej i morálnej podpory“...      

Skúsme sa nad tým zamyslieť, skúsme brať aj tieto veci vážne. Veľmi vážne.

Nebuďme ľahostajní, buďme k sebe i prírode a životnému prostrediu ohľaduplní, rešpektujme sa...



2 komentárov:

  1. Tak sa mi zdá, že už ani kohúty nesmú v sobotu a nedzelu kikiríkat. Či?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kohúty nepoužívaju cirkulárky, kosačky, zbíjačky, karbofrézky, nebetónujú, nestavajú, nejazdia na domiešavačoch, nákladných autách...
      Zvláštne, že keď sa našinec odsťahuje do Rakúska, Nemecka, Maďarska... alebo do Karlovej Vsi či Záhorskej Bystrice..., tak stiahne chvost a sklopí uši...
      Ale prečo si nezakikiríkať...

      Odstrániť